10 Nisan 2013 Çarşamba

Birlik Parkı’nın imara açılması son haftaların en çok tartışılan konularından....

HÜRRİYET

Birlik’teki yapılaşmaya 

Büyükşehir de karşı

ÇANKAYA’NIN 100. Yıl Mahallesi’nde bulunan Birlik Parkı’nın imara açılması son haftaların en çok tartışılan konularından.
Bölge halkı da her pazar Birlik Parkı’nda toplanarak parklarını yapılaşmaya kurban vermemek adına protesto gösterisi düzenliyor, seslerini duyurmaya çalışıyor.
Birlik Parkı’nın imara açılma kararı geçtiğimiz hafta toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yeniden geldi.
Parkın imara açılmasına yönelik bin 209 itiraz yazısı geldiği, İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’na yansıdı.
Büyük çoğunluğunu bireysel itiraz başvurularının oluşturduğu dilekçelerde özetle, “Birlik Parkı’nın bölgenin tek parkı oluşu, on yıldır Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımı, onarımı ve düzenlemesi için önemli düzeyde kaynak aktarılması” gerekçe gösteriliyordu.
http://preview.hurriyet.com.tr/preview/image.aspx?picid=15898637
Çankaya Belediyesi’nin de yapılaşmaya itirazının bulunduğu raporda en dikkat çekici itiraz ise Büyükşehir Belediyesi’nden geldi.
Yanlış duymadınız, bölgenin imara açılmasından sorumlu tutulan Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı da, 19.01.2012 tarihli yazısında Birlik Parkı’nın imara açılmaması ve yeşil alan olarak kullanılması gerekliliğini vurguluyor.
HAVA KORİDORU NİTELİĞİNDE
Yazıda tam olarak şöyle deniyor:
“100.Yıl Birlik Parkı’nın yapımına 1994 yılı itibari ile başlanıldığı, ilerleyen yıllar içerisinde park alanına peyderpey yenileme, iyileştirme ve bitkisel materyalleri yoğunlaştırma çalışmaları yapıldığı, parkın yürüyüş ve gezinti yolları, çocuk oyun alanı, bölge halkına spor yapma imkanı sağlayan koşu yolu, kondisyon aletleri ve basketbol sahası, park donatıları ve yeşil alan dokusu ile özellik arz etmekte olup yoğun konut bölgesi içerisinde hava koridoru niteliği taşıdığı, yoğun kullanıcı kitlesi bulunan 38 bin 164 metrekare alana sahip 100.Yıl Birlik Parkı’nın üzerinde bulunduğu 7490 ve 7492 parsellerde yürütülen 1/5000’lik imar çalışmalarının, yeşil alan olarak kalması yönünde gerekli düzenlemelerin yapılmasını değerlendirmelerinize arz ederim.”
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ZORUNLULUKTAN
Aralarında Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlığının ve Çankaya Belediyesi’nin de bulunduğu bin 209 dilekçe İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda MHP’li üyelerin muhalif oylarına rağmen oy çokluğuyla reddedildi.
Red gerekçesi de hayli çarpıcı: “Plan değişikliği alınmış yargı kararları doğrultusunda zorunluluktan kaynaklanıyor.”
İmar Komisyonu’nda itirazların reddine muhalif olan MHP’li İmar Komisyonu Üyesi İbrahim Uyar ise yargı kararına rağmen Birlik Parkı’nın “kurtarılabileceği” iddiasında.
Uyar’ın Birlik Parkı “formülü” şöyle:
BİRLİK FORMÜLÜ

Büyükşehir Belediyesi kamulaştırmasız el atmadan dolayı plan tadilatı yaparak, 59 dönümlük parkın 16 dönümü imara açarak 2 buçuk emsal vermek durumunda kaldı. Bin 209 itirazın arasında Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’nin de bulunması her şeyi anlatıyor aslında. Yıllardır emek verilen bir parkın betonlaşmasına belediyenin de itirazı var. Ancak İmar Komisyonu bu itirazları dikkate almıyor ve 16 dönümlük alanın imara açılması kesinleşiyor. Buradan sonra şöyle bir yol izlenebilir.
Eğer belediye mahkeme kararıyla 16 dönümü vermek zorundaysa, yine Çankaya’dan başka bir tercih edilebilir. Büyükşehir’in Çankaya’da 2 buçuk milyon metrekare yeri var. Takas yoluyla park korunabilir. Hem bölge halkı rahatlar hem de Büyükşehir Belediyesi yıllardır emek verdiği parkının zarar görmesini engeller.”
Uyar’ın Birlik Parkı’na “takas” önerisi, Büyükşehir cephesinden bakalım nasıl bir karşılık bulacak. 
(HÜRRİYET, 24 Şubat 2012)

2012 "YENİ YIL" MESAJI..


29 Aralık 2012 Cumartesi

“İŞÇİ BLOKLARI” MAHALLESİ MUHTARI: HASAN SARIKAYA’NIN “YENİ YIL” MESAJI


“BİRLİK PLATFORMU” KURUCU ÜYESİ VE “İŞÇİ BLOKLARI” MAHALLESİ MUHTARI: HASAN SARIKAYA’NIN “YENİ YIL” MESAJI
Sevgili ve değerli komşularımız;
İşçi Blokları Mahallesi’nin saygıdeğer sakinleri… 
Bizler, Mahalle Muhtarı ve Muhterem Yönetim Heyeti; 2009 yılında, takdir ve teveccühlerinize mazhar olarak “sizlere hizmet etmek vaadi ile” göreve getirildik.
Görevi devir aldığımız günden bu yana bizler, “özümüzden çok sevdiğimiz ve kendimizi içtenlikle adadığımız” mahallemize ne kadar yararlı olabiliriz düşüncesi ile “mesai mefhumu düşünmeden” çalışmaktayız. 
Hani, halk arasında alışkanlık haline gelmiş bir cümle var…
“Koskoca bir yılı geride bıraktık” cümlesi.
Eğer biz bu cümleye inanacak ve kendimizi bu cümle ile ifade edecek olursak, aradan geçen koskoca yıl, ıstırap, azap ve sıkıntı dolu olarak bizlere yansımış olur.
Bilâkis biz bunu, bir vazife şuuru, olağan faaliyet ve halka hizmet onuru biçiminde kabul, telâkki ve ifade ediyoruz.
Konuyu biraz açacak olursak: 2011 yılı Kasım ayından bu güne kadar, “100. Yıl İşçi Blokları Birlik Parkı'nın korunması ve kalıcı kılınması” mücadelesini, daha da açıkçası adeta savasını verdik. Halen temyiz bazında devam eden bu mücadelemizde; Başta mahalle sakini ve “Birlik Parkının gerçek sahipleri olarak” bizlere yardımcı olan komşularımıza; İnsan Hakları, Adalet ve Hukuk’un başında olan değerli Hâkim ve Cumhuriyet Savcılarımıza, mahallemiz ve yakın çevre sakinleri adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Çok yakınımızda olan “100. Yıl İşçi Blokları Birlik Parkı'nın” mahallemiz doğası, çevre güzelliği, semt estetiği ve görsel güzelliğine “kalıcı ve sürekli olarak” katkı sağlamasını diliyorum.
Bunu istemek, talep etmek, sorumlu Hükümet ve Büyükşehir Belediyesinden beklemek, halkımızın en doğal, insani, medeni ve yasal hakkıdır.
İnsanlar hep “eski günlerin daha güzel olduğundan” bahsederler.
Ama şimdi gelişen teknoloji ve konusunda ilerleyen sektörler, insanların güncel ihtiyaçlarını dünden daha kolay sağlıyor ve karşılıyor. Dolayısıyla: Bu günden geleceğe, daha ümitle ve daha güzel bakılması gerekirken; Bizlerin geleceği “daha bir önem ve özenle” düşünmesi gerekirken  hep geçmişin daha güzel olduğundan bahsederiz.
Bizler şimdiki zamanda insanları mutlu edecek  ne gibi katkılar veriyoruz ki, geçmişi daha güzel olarak anımsayalım. 
Bu gerçeği daima aklımızın bir köşesinde tutmalı ve sürekli “daha, halkımız ve insanlarımız için ’iyilik, insanlık, gelişmişlik, erdem ve güzellik adına’ neler yapabiliriz?, diye düşünmeliyiz.. Bu gün olanlara daha çok katkımız olmalı ki, geçen zamanı ziyan ve olumsuzluklarla anmayalım.
Sevgili komşularımız ve değerli sakinlerimizden isteğimiz ve beklentimiz şudur:  
Yaşadığımız mekân, alan ve çevrede hep birlikte doğamıza, saygı, sevgi, sahiplik ve kıskançlıkla sahip çıkalım, doğal bitki örtüsü (faunayı) özenle koruyalım.
Sonuçta; Bir yıl içerisinde neler olmuyor ki neler!.. Bu olup biteni gün, gün düşünürsek bir yıl içerisinde çok gelişmelerin vuku bulduğunu. Biz de, mahallemiz ve dünyadaki tüm insanların 2013 yılının 2012 yılından daha barışcıl, huzurlu, sağlıklı, mutlu, neşeli, kazasız, belasız, kazançlı geçmesini; Birlik Parkımızın akıbetinin de hayırlara vesile olmasını dileyerek, 2013 yılınızı kutlar; Hepimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim. 
Hasan SARIKAYA  İşçi blokları mahallesi muhtarı. 
(Ankara, 29 Aralık 2012, webmaster)

MUHTARLIĞIN TARİHÇESİ

MUHTARLIĞIN TARİHÇESİ
Mahalle muhtarlığı, Osmanlı Devleti’nde eskiden beri vardı. 
Mahallenin başında bulunan imamlar, toplumsal dayanışmayı sağlamak, halkın ihtiyaçlarını karşılaması gibi dünyevi hizmetler de görürdü. 
Halktan ücret alan imamların görevlerinin bir kısmı, zamanla mahalle muhtarlarına devredilmiştir. 19 Yüzyılda devlet halk ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla merkezi idarenin bir parçası olarak bazı yardımcı mahalli örgütler kurulmuştur. 
Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri de bu kuruluşlardandır. 
1864 Tarihli Vilayet Nizamnamesi ile hukuk sistemimiz içinde yer alan mahalle muhtarlığının kanunların ve emirlerin ilanı, tebligatta ve vergi toplamada idareye yardımcı olmak, yaralama, öldürme olaylarının haber verilmesi gibi görevleri vardır. (Bunlar, bugünkü görevlerinin de temelidir.)
Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri, 1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu ile kaldırılmış olduğu halde, varlıklarını mahallelerdeki kamu hizmetlerinin bir gereği olarak 1933 yılına kadar fiilen sürdürmüşlerdir. 
Bu tarihte çıkartılan 2295 sayılı kanunla varlığı sona erdirilen kuruluşun görevlerini, zabıta ve belediye gibi bazı kuruluşların yapması öngörülmüştür.
Ancak, on yıllık bir uygulama mahalle muhtarlığının boşluğunun doldurulmasının mümkün olmadığı görüldüğünden, 1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama şekil ve esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılmıştır, ve bugünkü şeklini almıştır.

KÖY VE MAHALLE MUHTARLIĞI

MAHALLE MUHTARININ GÖREVLERİ  
1- Seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına ve emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ve komisyonlara katılmak,
2- Sandık seçim listelerinin ve askerlik çağına girmiş olanların kimlik çizelgelerinin askıya çıkarılması gibi ilan işlerinin yapılması,
3- Cadde, sokak ve meydan levhalarını zaman zaman kontrol ederek eksik ve bozulmuş olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamak,
4- Salgın ve bulaşıcı hastalıkları şüpheli kimseleri ilgili kuruluşlara bildirmek,
5- Askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasında yardımcı olmak,
6- Seçmen kağıtlarının dağıtılmasını sağlamak,
7- Mahallede oturan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenleme,
8- Nüfus kağıdını kaybeden ya da yenisini çıkarmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemek,
9- Muhtaç, yaşlı, sakat ve kimsesizlere ,"Yeşil Kart" verileceklerin ve afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak,
10- Mahallede yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek.
KÖY MUHTARININ GÖREVLERİ:
Muhtarın göreceği Devlet işleri şunlardır:
1 - Hükümet tarafından bildirilecek kanunları, nizamları köy içinde ilan etmek ve halka anlatmak ve kanunlar, nizamlar, talimatlar, emirler ile kendisine verilecek işleri görmek;
2 - Köyün sınırı içinde dirlik ve düzenliği korumak (asayişi korumak);
3 - Salgın ve bulaşık hastalıkları günü gününe Hükümete haber vermek;
4 - Hekim olmayanların ve üfürükçülerin hastalara ilaç yapmasını menetmek ve Hükümete haber vermek;
5 - Köylünün çiçek ve bulaşık hastalıklar aşısı ile aşılanıp hastalıktan kurtulmasına çalışmak;
6 - Köye gelip gidenlerin niçin gelip gitmekte olduklarını anlamak ve bunlar içinde şüpheli adamlar veyahut ecnebiler görülürse hemen yakın karakola haber vermek;
7 - Her ay içinde köyde doğan, ölen, nikâhlanan ve boşananların defterini yapıp ertesi ayın onuncu gününden evvel nüfus memuruna vermek ve köyün nüfus defterini birlikte götürerek vukuatı yürüttürmek;
8 - Vergi toplamak için gelen tahsildarlara yol göstermek, yardım etmek ve tahsildarların yolsuzluğunu görürse Hükümete haber vermek.
9 - Asker toplamak ve bakaya ve kaçakları Hükümete haber vermek;
10 - Köy civarında eşkıya görürse Hükümete haber vermek ve elinden gelirse tutturmak;
11 - Köylünün ırzına ve canına ve malına el uzatan ve Hükümet kanunlarını dinlemeyen kimseleri köy korucuları ve gönüllü korucularla yakalattırarak Hükümete göndermek;
12 - Köy sınırı içinde yangın ve sel olursa köylüleri toplayıp söndürmeğe ve çevirmeğe çalışmak, (orman yangınlarında sınırdan dışarı olsa dahi yardıma mecburdurlar.);
13 - Mahkemelerden gönderilen celpname ve her türlü tezkere ve hükümleri lazım gelenlere bildirerek istenilen işleri yapmak ve mahkeme mübaşirine ve jandarmaya vazifesinde kolaylık göstermek;
14 - İhzar ve tevkif müzekkereleri (bazı adamların kanun namına tutulmasını emreden mahkeme kağıdı) gösterildikte aranılan kimseleri kağıdı getirenlere tutturmak;
15 - Zarar görenlerin şikayeti ve bilip işitenlerin haber vermesi üzerine sorup araştırmak;
16 - Bu kanunda ismi geçen davaları ihtiyar meclisine söyleyip hükmünü almak.
Madde 37 - Muhtarın göreceği köy işleri şunlardır:
1 - 13 üncü maddede sayılan işleri ihtiyar meclisi ile görüşerek yapmak ve yaptırmak;
2 - 14 üncü maddede sayılan işlerin yapılabilmesi için köylülere öğüt vermek;
3 - İhtiyar meclisi ile görüştükten sonra köylüyü işe çağırmak;
4 - İhtiyar meclisi kararı ile köy işlerine harcanacak parayı toplamak;
5 - Köy işlerine harcanacak parayı topladıktan sonra harcamak için emir vermek;
6 - Bir ay içinde nerelere ve ne kadar para harcamış ise gelecek ay başında hesabatını ihtiyar meclisine vermek;
7 - Köy işlerinde hem davacı, hem hasım olarak mahkemede bulunmak ve isterse mahkemeye diğer birini yerine (vekil) göndermektir.
Madde 38 - Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler Devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler.
Madde 39 - Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır. Köyde kâtip bulunmazsa bu işi köyün muallimine ve yoksa imamına yaptırır.
Madde 40 - Köy muhtarının köylü faydasına olmayan kararlarını kaymakam bozabilir. Fakat onun yerine kaymakam kendiliğinden karar veremez. Karar, gene köylü tarafından verilir.
Madde 41 - (Değişik: 18/7/1963 - 286/2 md.)
İl merkezine bağlı köylerde vali, ilçelere bağlı köylerde kaymakamlar, muhtarın köy işlerini ve kanunlarla verilen diğer görevlerini yapmadığını görürlerse muhtara yazılı ihtarda bulunurlar. Buna rağmen iş görmeyen muhtar, yetkili idare kurulu kararıyla görevinden uzaklaştırılır. 
İHTİYAR MECLİSİNİN GÖRECEĞİ İŞLER: 
Madde 42 - İhtiyar meclisi en az haftada bir defa toplanıp konuşur. İhtiyar meclisini muhtar toplanmağa
Madde 43 - İhtiyar meclisi köy işlerini en ziyade lazım olandan başlayarak bir sıraya koyar ve biri yapılıp bittikten sonra sırasiyle hepsini köylüye gördürmeğe çalışır. Evvel yapılması lazım gelen sağlık, yol, mektep işlerinin geri bırakıldığı haber alınır veya şikâyet edilirse köyün bağlı olduğu kaymakam veya vali tarafından gösterilen yolda yapılır
çağırır. İhtiyar meclisi köy muhtarının çağırmadığı ve meclisin toplanma günü olmadığı vakitlerde dahi köy muhtarına haber vererek kendi isteği ile toplanabilir.